×

Onze Lieve Vrouwekerk met schatkamer

 

Deze gotische kerk, gelegen op de Grote Markt, heeft een schat aan kleurrijke muurschilderingen, een rijk gestoffeerde schatkamer en schitterend meubilair, maar ook twee historische orgels: het Truiense Clerinx-orgel (1874) en het grote neobarok Schumacher-orgel (1996-2014)

In de schatkamer, die via de kerk toegankelijk is, worden kerkelijk vaatwerk, reliekschrijnen, kazuifels, reliekhouders, textilia en curiosa uit de middeleeuwen en latere tijden tentoongesteld.

Marktconcerten

De O.L.V.-kerk werd vanaf september 2017 een ontmoetingsplaats voor marktgangers, toeristen, gelovigen én muziekliefhebbers. Zij genieten hier van een gratis concert, waarbij naast orgelmuziek ook plaats is voor kamer- en koormuziek. De succesvolle Marktconcerten zijn reeds toe aan het vierde seizoen.

De beide orgels van de O.L.V.-kerk hebben dan ook heel wat te bieden als het gaat over verfijnde timbres, bonte klankkleuren, en imposante Organo Pleno-klanken. Het barokke hoofdorgel, gebouwd door Orgelbouwer Schumacher in 1996, is speciaal geconcipieerd voor de muziek van J.S. Bach (1685-1750), en net daarom neemt de muziek van deze componist een erg centrale plaats in bij de Marktconcerten. Tot op heden blijft het orgeloeuvre van Bach onovertroffen in spiritualiteit en schoonheid. Musici van dienst zijn internationaal bekende organisten, maar ook lokaal jong talent. Kortom, een cyclus waarbij muziek, gezelligheid en ontroering trefwoorden zijn, en blijven.

Iedere 2de zaterdag van de maand om 12u
Toegang is gratis.

Copyright 2024 - Privacyverklaring