×

75 jaar Toerisme Sint-Truiden

zondag 5 juni

Wat in 1947 ooit begon als ‘een uit de hand gelopen hobby’ van Gaston Borghs, toenmalig stadsambtenaar bij de Waterdienst van Sint-Truiden, is uitgegroeid tot een bruisend toeristisch infokantoor in de hoofdstad van Haspengouw!

Wist je dat Sint-Truiden één van de eerste steden is met een eigen toeristisch infokantoor? Al 75 jaar lang zet Toerisme Sint-Truiden haar bezienswaardigheden in de kijker: de bloesempracht, eeuwenoude monumenten, pure nostalgie zoals het Festraetsuurwerk, ons lekkere fruit en lokale streekproducten… allemaal elementen die onze stad echt uniek maakt.

Tijdens dit feestelijk jaar maken we een sprong in het verleden en vertellen we ons 75-jarig verhaal met speciale activiteiten, mini-tentoonstellingen én halen we oude toppers uit de kast!

Vier met ons mee op zondag 5 juni

We nodigen iedereen uit op zondag 5 juni!

Programma:

10u-17u: bezoek Trudupas monumenten
11u-15u: gratis rondleidingen met gids
13u30: feestelijke opening van het houttapijt op het abdijplein
14u-17u: 75 gratis taarten op de Groenmarkt, doorlopend live muziek en kinderanimatie
Om 14u en 16u: optreden van de Boddelkèèr op het kerkveld van de abdijsite

Alle Trudopas monumenten worden die dag gratis opengesteld

Meld je op 5 juni aan bij Toerisme en ontvang gratis een toegangscode om een bezoek te brengen aan de volgende monumenten: abdijtoren, crypte, Kapucijnenkapel, kerk van Guvelingen, Festraetsuurwerk, Begijnhofkerk, Academiezaal en Keizerszaal.

Gratis rondleidingen

De gidsenbond van Sint-Truiden organiseert die dag gratis rondleidingen op bijzondere plekken in onze stad:

NIEUW: Wandeling ‘Kijk omhoog’: om 13u en 15u
duur 1,5 uur – start Oud Stadhuis dienst Toerisme

Een wandeling langs de fraaiste gevels van Sint-Truiden.

Abdijsite: om 11u, 13u en 15u
duur 1,5 uur – start aan de abdijtoren

Beklim de abdijtoren en breng een bezoek aan de crypte.

OLV-kerk en schatkamer: om 13u, 14u en 15u
duur 45 min. – start ingang OLV kerk

Bezoek de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een gotische kerk met een schatkamer.

Begijnhofkerk en Festraets: om 11u, 13u en 15u
duur 1u – start Begijnhofkerk

Deze site werd opgericht rond een centraal gelegen kerk, namelijk de Begijnhofkerk. Deze kerk is vooral bekend om haar cyclus van 38 muurschilderingen. Op het Begijnhof kan je ook het Festraetsuurwerk terugvinden, de oudste toeristische attractie van Limburg.

Oud stadhuis: om 14u
duur 1u – start Oud stadhuis dienst Toerisme

Het gerenoveerd stadhuis, de eye-catcher in het midden van de markt, is zeker een bezoekje waard.

Schrijf je hier in voor de gratis rondleidingen

Houttapijt

Het Abdijplein wordt van 5 juni t.e.m. 19 juni opgefleurd met een prachtig houttapijt in het teken van 75 jaar Toerisme.

Wil jij trouwens meehelpen aan het leggen van dit tapijt? We zijn hiervoor op zoek naar vrijwilligers die samen met de organisatie ‘Flowers from Belgium’ kunnen meebouwen aan dit kunstwerk. Bij interesse stuur een mailtje naar info.toerisme@sint-truiden.be

Kim Duchateau

Speciaal voor deze gelegenheid maakte kunstenaar Kim Duchateau een unieke tekening, die we op postkaarten zullen verspreiden. Je kan je gratis postkaart afhalen bij Toerisme Sint-Truiden vanaf 5 juni.

Boddelkèèr

Deze zomer gaat de Boddelkèèr weer door de straten trekken maar ditmaal met een speciaal programma rond 75 jaar Toerisme. Op het kerkveld van de abdijsite kan je op 5 juni om 14 en 16 uur al van een voorproefje genieten van hun zomertour.

Gratis taart voor iedereen!

Op een verjaardagsfeest kan taart niet ontbreken! Voor 75 jaar Toerisme versnijden we maar liefst 75 taarten. Wij zorgen voor 600 gratis stukken taart en een tasje koffie op de Groenmarkt!

 

In het najaar kunnen liefhebbers op onze tentoonstelling met oude flyers en affiches in het stadhuis nog een vleugje toeristische geschiedenis opsnuiven.

Fotogalerij

Copyright 2022 - Privacy - Disclaimer