×

Borgloon

Parel met pit

Borgloon is een gezellig stadje waar verleden en heden elkaar kruisen, waar kunst en natuur een eenheid vormen, waar een bloesemzee verandert in een fruittuin en mensen je warm ontvangen. Je kan er al wandelend of fietsend genieten van prachtige panorama’s.

In de middeleeuwen zwaaiden de graven van Loon over half Limburg de plak. Bezienswaardigheden zijn het stadhuis, de Sint-Odulfuskerk, de burchtheuvel van de burcht van Loon, de kapel van Helshoven, de stoomstroopfabriek (winnaar Monumentenstrijd 2007) en het kasteel van Rullingen (opname-locatie Katarakt). Vertrekpunt van diverse routes door het prachtige hinterland.

Doorkijkkerkje

Een andere trekpleister is het doorkijkkerkje ‘Reading between the lines’. Het kerkje is een kunstwerk van het Belgische architectenduo Gijs en van Vaerenbergh. De constructie is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat. Het geheel weegt maar liefst 30 ton. Zeker een bezoekje waard!

Kijk op www.borgloon.be voor meer info.

 

Fruitbelevingsmuseum: Stroopfabriek

Volg een rondleiding in de gerestaureerde stroopfabriek.  Eén van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. In het  gloednieuwe belevingscentrum ontdek je sinds april het verhaal van het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan.
Een zwevend looppad voert je naar de voormalige stroopkamer en het belevingscentrum. Onderweg bezoek je de stroopproductie. Deze unieke industrieel archeologische site herbergt ook het nieuwe toeristische onthaal met streekproductenshop.

Kindvriendelijk museum en rolstoeltoegankelijk.

Openingsuren

Meer info op www.borgloon.be/fruitbelevingscentrum-stroopfabriek

Toeristisch onthaal:
Stationsplein 8, 3840 Borgloon
012 67 36 53
toerisme@borgloon.be

Veiling Borgloon

In Borgloon bevindt zich eveneens een fruit- en groenteveiling die sinds 2014 toegetreden is tot BelOrta. Het is een coöperatieve vennootschap met als voornaamste doel het commercialiseren van producten geteeld door leden-aandeelhouders. BelOrta is nu vertegenwoordigd in de voornaamste tuinbouwregio’s van het land en kan een “one stop shop” aan groenten en fruit aan haar klanten aanbieden.

www.belorta.be

 

Copyright 2024 - Privacyverklaring