×

Catacombs | Kunstatelier Tom Herck

op afspraak

Expo Catacombs

Cultuur, historie en ondernemerschap smelten samen in “Catacomben”, gelegen op het industrieterrein in Sint-Truiden. De kunstruimte herbergt een unieke collectie hedendaagse kunst van de multidisciplinaire Belgische kunstenaar Tom Herck. De werkplaats van ruim 1.300 vierkante meter biedt mogelijkheden om samen te werken met nationale industrieën. De kunstenaar neemt het voortouw bij het ontwikkelen van ideeën en projecten die innovatie garanderen vanuit een internationaal perspectief met respect voor geschiedenis en traditie.

Tom Herck heeft bewust zijn geboorteplaats Sint-Truiden gekozen als locatie voor zijn nieuwe kunstruimte en breidt zijn imperium uit op zijn geboortegrond. Inspelend op de verstedelijkingstrend in Limburg en de meeste landelijke Europese gebieden, legt Herck een diepe verbinding met de vruchtbare Haspengouwse bodem. Catacombs toont een verscheidenheid aan opvallende sculpturen en installaties die universele sociale kwesties tastbaar aanpakken. Ze zijn een uitnodigende en uitdagende inspiratiebron voor tal van nieuwe creaties, projecten en samenwerkingen.

Een bezoek tot diep in de Catacomben is een totaalervaring waarbij de kunst ruimte biedt voor ongeremde nieuwsgierigheid, verrassing en reflectie, ver weg van het lawaai van de buitenwereld. Catacomben verbindt verschillende perspectieven op een persoonlijke manier en creëert een emotionele reis voor alle bezoekers (kunstverzamelaars, scholen, toeristen, business clubs en nog veel meer). Toms levensverhaal en creatieve visie vormen het startpunt van een dialoog met iedereen die nieuwsgierig is naar kunst.

De collectie toont de (im)materiële tegenstellingen tussen verleden en heden, schoonheid en verval die kenmerkend zijn voor Hercks oeuvre. Een meerwaarde van de ruimte is de onderwijskwaliteit. Echte artefacten (authentieke overblijfselen van 85 miljoen jaar oude dinosaurusbotten) gecombineerd met museumdinosaurusmodellen worden getoond naast installaties van eerder gerealiseerde projecten zoals “Holy Cow”, “Decay works”, “EuroVision” enz.

 

Verlaten erfgoedsite nieuw leven ingeblazen

Tom herbeziet een verlaten erfgoedsite als een studio. De centrale ruimte van de kamer onthult de oorspronkelijke structuur en het industriële erfgoed van Sint-Truiden; de jamfabriek Materne, een bedrijf dat al 100 jaar een symbool is van Belgische glorie. Toen de kunstenaar de ruimte ontdekte, deed het hem denken aan een religieuze plaats, meer bepaald aan catacomben die hij bezocht tijdens zijn eerdere reizen naar Parijs, Palermo en Lima. Verder sluit de ruimte goed aan bij de rode draad in het oeuvre van de kunstenaar, waarin thema’s als vergankelijkheid en verval aan de orde komen.

Gefascineerd door dit idee, besloot de kunstenaar dit concept uit te breiden om een ​​unieke studio-ervaring te creëren waar iedereen van kan genieten. Catacombs belichaamt de nieuwe interpretatie van de site door de kunstenaar. Het concept van ondergrondse funeraire galerijen -het ontwerp uit het oude Rome- lijkt uit een andere dimensie te komen, ver van ons dagelijks leven.

Copyright 2024 - Privacyverklaring