×

Christina Mirabilis

Wie is Christina Mirabilis?

Christina Mirabilis of ‘de Wonderbare’ was een opmerkelijke vrouw uit Haspengouw. Wereldwijd geniet zij aandacht. Je ziet haar sporen in het erfgoed van onze streek. Een groep vrijwilligers uit Haspengouw creëerde, met steun onder meer van de Stad Sint-Truiden, een 100 km lang meerdaags pelgrimspad, de ‘Via Christina Mirabilis’. Christina’s verhaal leidt je in 5 dagetappes door de prachtige natuur, langs erfgoed, kunst en de Christina Mirabilis Kluis in Borgloon. Leer het project kennen tijdens een midzomerdriedaagse. Wandel het pelgrimspad, beleef Christina’s verhaal doorheen vertellingen. Iedereen is welkom op dit feest.

Het Verhaal

‘Kerstiene’ heet ik. Maar iedereen kent mij als Christina.
Ik was nog een tienermeisje toen ik samen met mijn twee oudere zussen wees werd. Ze stuurden me de velden in om de schapen te hoeden. We woonden in Brustem waar toen oorlog en geweld woedde. In die omstandigheden verzwakte ik en stierf. Bij mijn begrafenis gebeurde iets wonderbaars: ik steeg op van de lijkbaar en keerde terug in het leven. Maar er was iets veranderd.

Lees hier het volledige verhaal.

Een wereldwijd verhaal

Wat maakt dat artiesten en schrijvers – zoals Nick Cave – geboeid zijn door Christina? Haar levensverhaal leest als een roman. Ze is een jonge wees die sterft maar een nieuwe kans krijgt, als ze bereid is om pijn te lijden. Ze besluit te leven en te lijden voor anderen. Ondanks veel onbegrip en isolement vindt zij haar eigen weg. Eeuwen lang inspireert ze mensen die bekommerd zijn om het mentale welzijn van zichzelf en anderen.

Pelgrimspad: Via Christina Mirabilis

Christina’s verhaal nodigt uit om je kwetsbaarheid te delen en die van anderen beter te begrijpen.
In een 100 km lang Haspengouws pad, de Via Christina Mirabilis, leer je Christina beter kennen. Vanaf juni tonen we je de weg die Christina fysiek en mentaal heeft afgelegd door onze weelderige en historische streek.

Wandel in 5 dagtrajecten langs de plaatsen waar Christina heeft geleefd in Haspengouw: Brustem, Sint-Truiden, Wellen en Borgloon.

Ook ontmoet je haar in de permanent geopende Kluis, een kunstruimte waar je tot rust kan komen. Je vindt de Christina Mirabilis kluis achter de Sint-Odulphuskerk van Borgloon.

Etappes van het Christina pelgrimspad

Ontdek de 5 etappes van het pelgrimspad, dat start en eindigt in Sint-Truiden.
Vanaf 22 juni kan je de Pelgrimsgids verkrijgen voor 15 euro via toeristische kantoren en Museum DE MINDERE.

Etappe 1: Sint-Truiden – Brustem | start Museum DE MINDERE | 18 km
Etappe 2: Brustem – Wellen | start burchtruïne Brustem | 20 km
Etappe 3: Wellen – Borgloon | Sint-Jan-De-Doperkerk Wellen | 19 km
Etappe 4: Borgloon – Zepperen | Sint-Odulphuskerk Borgloon | 20 km
Etappe 5: Zepperen – Sint-Truiden | Sint-Genovevakerk Zepperen | 18,5 km

Meer info op www.christinamirabilis.com/via-christina-mirabilis

Wil je dit project steunen? Surf naar https://growfunding.be/nl/projects/viachristina, draag bij voor minstens € 50 en krijg een VIP-pakket tijdens de midzomerdriedaagse.

Copyright 2024 - Privacyverklaring