×

Erfgoeddag 2023 Sint-Truiden

zondag 23 april

Programma

Tentoonstelling: Er-bij-horen

Imkers en honingbijen maken onlosmakelijk deel uit van ons rijk, bio-divers, maar ook cultuur- en maatschappelijk leven. In deze tentoonstelling, ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van imkervereniging De Bieëntelers, geven we een zo breed mogelijk inzicht in alle facetten van het superorganisme van de bijenkorf en plaatsen we de imkerij in de bredere context van onze maatschappij. Maak kennis met de honingbij, bijenproducten, bestuiving, solitaire bijen, biodiversiteit… maar ook met de geschiedenis van het imkeren, bijen en hun rol in godsdienst, bijen in poëzie… Een tentoonstelling even rijk en divers als het leven van de bij zelf.

Praktisch

Zondag 23 april 2023, 10:00 – 17:00

Museum De Mindere (bovenzaal)
Capucienessenstraat 1-3
3800 Sint-Truiden

Organisatie: Museum de Mindere en De Bieëntelers
Reserveren is niet nodig.

Tentoonstelling voor gezinnen

De grootste dierenvriend: Franciscus van Assisi

Duik met ons mee in de levensvisie van Sint Franciscus! Als grote dierenvriend en patroonheilige van de dieren valt zijn feestdag natuurlijk niet toevallig samen met Werelddierendag op 4 oktober.  Misschien weet je het nog niet, maar dieren worden in verschillende culturen en landen anders behandeld. Dit thema zou Franciscus ook nauw aan het hart gelegen hebben. Stap daarom samen met Museum De Mindere in het wereldrijk der dieren en neem deel aan een nieuw, uniek spel. Met het ‘beestig’ parcours kijk je op een nieuwe manier naar de werken en vind je meer dieren dan je denkt. Doe mee met de speciale verkiezing van het meest museale dier van De Mindere. Stem en maak kans op een geschenkpakket!

Praktisch

Zondag 23 april 2023, 10:00 – 17:00

Museum DE MINDERE
Capucienessenstraat 1
3800 Sint-Truiden

Organisatie: Museum De Mindere

Reserveren is niet nodig.

Tentoonstelling: Overal dieren in het leven van de stad

Wat heeft Sint-Truiden met dieren? Ontdek het in foto’s en verhalen in deze fijne tentoonstelling! Denk aan de in de wijde omgeving bekende Veemarkt, de Varkensmarkt, de paarden tijdens optochten en processies, de kermis, de hondenkarren, het hanenzingen… Maak verder ook kennis met heiligenbeelden vergezeld van dieren, met wenskaarten en communiekaartjes waarop dieren figureren, met speelgoed… En dan zijn er ook nog steeds dieren te spotten in de gevels van de stadswoningen en kerken . Kortom een boeiende verkenning van ‘beestig Sint-Truiden’!

Praktisch

Zondag 23 april 2023, 13:00 – 18:00

De Fwajee
Plankstraat 18
3800 Sint-Truiden

Organisatie: Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden

Reserveren is niet nodig. De Fwajee is de foyer van de Academiezaal.

Tentoonstelling: Bééstjes… allemaal bééstjes

Laat je onderdompelen in de magische wereld van dieren. Wezens uit metaaldraad, kleurrijk en creatief bewerkt tot kantachtige structuren geven je fantasie vleugels. Laat je meeslepen door een idyllische dierenwereld: “Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam, een panter vlijt zich bij een bokje neer, kalf en leeuw zullen samen weiden…” Een niet te missen tentoonstelling van KantelinK!

Praktisch

Zondag 23 april 2023, 10:00 – 18:00

De Zoutkist
Tiensevest 31
3800 Sint-Truiden

Organisatie: KantelinK

Reserveren is niet nodig.
Parking bij Lago stedelijk zwembad, Olympialaan of parking Centrum, Spaansebrugstraat 13.
Ook geopend op zaterdag 15 en zondag 16 april 2023, 14u-18u en op zaterdag 22 april 2023, 14u-18u.

Rondleiding

Dierensymboliek in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Sint-Truiden

Dieren worden al eeuwenlang afgebeeld in kunstwerken van alle soorten en op allerlei plaatsen. In de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Sint-Truiden vinden we dierenafbeeldingen op beelden, muurschilderingen, meubilair… Tijdens een begeleid bezoek aan de O.L.V.-kerk van Sint-Truiden gaan we op zoek naar de slang, de pelikaan, de leeuw, de draak e.a. en ontdekken we hun betekenis. Een boeiende kennismaking met erfgoed uit eigen stad op Erfgoeddag!

Praktisch

Zondag 23 april 2023, 13:30 – 14:30 en 15:00 – 16:00

Collegiale kerk O-L-Vrouw Tenhemelopneming
Plankstraat 16
3800 Sint-Truiden

Organisatie:  vzw Sint-Truidense Schatten

Reserveren is niet nodig. Vrije ingang langs de poort of langs de deuren.

Workshop voor kinderen

De Agnesbegijnhofkerk, een dierenrijk

Op Erfgoeddag zijn kinderen én dieren de baas in de begijnhofkerk van Sint-Truiden. Vele dieren verschuilen zich al eeuwenlang in de middeleeuwse muurschilderingen, op barokmeubilair of op grafstenen. De meeste komen ons bekend voor: duiven, honden, leeuwen, een paard, een hert, os en ezel, maar ook ratten. Die laatsten werden door een Vlaamse heilige getemd, familie van de Heilige Trudo nog wel. Twee beesten blijven een raadsel. Wie geeft ze een naam?

P.S. De hele maand april wordt de begijnhofkerk een kinderrijk. Kleuren en tekenen, knippen en plakken, zich verkleden of poppenkast spelen, wrijfsels van de dieren op de grafstenen maken… Kinderen mogen hun werkjes mee naar huis nemen of in de begijnhofkerk tentoonstellen.

Praktisch

Zondag 23 april 2023, 10u-18u

Begijnhofkerk
Begijnhof z/n
3800 Sint-Truiden

Organisatie:  Begijnhof Buurtcomité en PCCE

Reserveren is niet nodig.

 

Copyright 2023 - Privacy - Disclaimer