×

’t Truieneerke, een echt Truiens Drupke

’t Truieneerke is een originele Sint-Truidense Jenever met een unieke mix van vruchten en specerijen.
Zijn structuur wordt verkregen door een harmonieuze verdeling tussen verschillende fruitsoorten van appel en kersen en natuurlijke aroma’s.

Maar waar kent deze jenever nu zijn oorsprong van?
Uiteraard is er de link met het fruit, wat de basis vormt van deze jenever.
Vroeger was het de gewoonte dat mensen na de oogsttijd hun overschotten van fruit, zowel appelen, peren, maar vooral ook kersen, gingen opleggen in jenever. Soms werden hier ook kruiden aan toegevoegd. Ze gebruikten hiervoor een ‘stoopke’, een donkere kruik uit aardewerk, waar geen licht doorkwam. Dit plaatsten ze dan op een koele, donkere plaats in de kelder. Hier moest het mengsel enkele maanden blijven liggen om te ‘trekken’.
Bij feestdagen, zoals Kerstmis en Nieuwjaar, was het dan de ideale gelegenheid om hun eigen brouwsel naar boven te halen. Het ‘drupke’ werd geschonken met een lepeltje om het opgelegd fruit ook op te eten. Zo ontstond de huidige versie van ’t Truieneerke, zonder stukjes fruit weliswaar, maar ook in een mooi ‘stoopke’. (met dank aan stadsgids Chris Stevens)

Copyright 2021 - Privacy - Disclaimer