×

Begijnhofsite

Sint-Agnesbegijnhof
Unesco-werelderfgoed

Het begijnhof werd in 1258 opgericht rond een centraal gelegen kerk met voorplein en buiten de stadsmuren van Sint-Truiden bij de Cicindriabeek. In haar glorietijd woonden er meer dan 200 begijnen.

De begijnhofkerk werd vanaf 1933 beschermd als monument en werd volledig gerestaureerd. Deze laat romaanse, deels vroeg gotische kerk is vooral gekend om haar cyclus van 38 muurschilderingen van het begin van de 14de eeuw tot het einde van de 16de eeuw. Door hun monumentale uitvoering en spreiding over het gehele interieur vormen deze muurschilderingen één van de indrukwekkendste ensembles van het land.

Het 17de-eeuwse orgel van de Begijnhofkerk, toegeschreven aan Christian Ancion uit Hoei, is het oudste homogeen bewaarde én bespeelbare orgel van het land (1644-1646).

TENTOONSTELLING HOUTSNEDES IN DE BEGIJNHOFKERK, nog tot 30 oktober

Vijftig jaar geleden stierf Vlaamse kunstenaar Frans Massereel, bekend om zijn houtsnedes. Via het Openluchtmuseum Bokrijk erfde de Provincie Limburg een deel van zijn kunstcollectie en van zijn atelier. De tentoonstelling hiervan wordt aangevuld met drie hedendaagse kunstenaars.

Terwijl Masereel houtsneden maakte om zijn geëngageerde kunst te kunnen vermenigvuldigen, gebruiken Caroline Coolen, Tom Liekens en Camille Dufour deze techniek voor de creatie van een uniek werk. Hierbij combineren ze houtsnede met structuurafdrukken, collage, performance en installatiekunst tot nieuwe kunstvormen. Kortom: een boeiende dialoog, die nog versterkt wordt door de fragiele middeleeuwse muurschilderingen.

 

 

 

Copyright 2022 - Privacy - Disclaimer