×

Unieke rondleidingen

zondag 26 juni Klaarchitectuur

Van april tot september krijg je één keer per maand uitzonderlijk de kans om kennis te maken met enkele prachtige parels van onze stad tijdens unieke rondleidingen. Onze gids neemt je mee en leid je rond. Op het programma staan onder andere Klaarchitectuur, Kasteel van Duras, Kasteel van Ordingen, de burchtruïne van Brustem en sikhtempel Gurdwara.

Deze locaties stellen eenmalig hun deuren open voor het publiek, laat deze kans dus zeker niet aan je voorbij gaan.

Zondag 26 juni: Klaarchitectuur, Breendonkstraat 41, 3800 Sint-Truiden.

Info

Kapel ‘De Waterhond’

‘Soms is de aanpassing beter dan het origineel omdat het respect voor het origineel zo groot is dat het eigenlijk niet echt verandert maar evolueert en was die evolutie al langer aanwezig in de ziel van hetgeen verandert. Kapel ‘De Waterhond’ kent een bijzonder rijke geschiedenis waarin de verschillende functies waarvoor het diende, de geschiedenis alleen maar boeiender en waardevoller maakt. Het resultaat is een pareltje van hergebruik en een toonbeeld van herinrichting van een monumentale, historische ruimte.’ (Nadia Jottard, Klaarchitectuur)

De kapel stamt uit de 16e eeuw en kent een zeer rijke geschiedenis. Doorheen de jaren werd het pand – dat oorspronkelijk gebouwd werd als schuur – gebruikt als kapel, muziekschool, kunstschool, vredegerecht en academie!
Het koor werd pas in de 19e eeuw bijgebouwd en de inwijding tot kapel gebeurde in 1872. Bij iedere nieuwe invulling werden er wijzigingen aan het pand aangebracht.
Na jarenlange leegstand komt het pand in 2013 in handen van Klaarchitectuur en onderging ‘De Waterhond’ een grondige maar zachte restauratie: het combineert nu het oude karakter van het oorspronkelijke gebouw met de moderne toevoegingen van architect Gregory Nys.
👉 de muren behouden hun verweerde uitzicht en alle authentieke elementen, zoals de sierzuilen en frescotekeningen, blijven bewaard
👉 aan de glasramen is niets gewijzigd
👉 de originele eiken dakstructuur met poortboog geeft het gebouw de beleving van weleer
👉 de originele natuurstenen werden in het originele diagonale kruispatroon teruggeplaatst

De vier strakke, op elkaar gestapelde ‘dozen’ zorgen voor een mooi contrast met het oude karakter van de kapel, benadrukken de verticaliteit van de ruimte en benutten de indrukwekkende hoogte. Absoluut een bezoek waard!

Praktisch

Rondleiding om 14u-14u30 en 14u30-15u00

Prijs: 5 euro p.p.

Schrijf je hieronder in!

Unieke rondleidingen

  • Prijs: 5,00 €
  • 0,00 €

Copyright 2022 - Privacy - Disclaimer