×

Belfort: 25 jaar UNESCO werelderfgoed

tentoonstelling 1 mei tot 1 september

In 1999 kregen 26 Vlaamse en 6 Waalse belforten een plaats op de Werelderfgoedlijst. Deze serie is in 2005 uitgebreid met nog één Waals en 23 Noord-Franse belforten. Het Sint-Truidense belfort behoort tot de Unesco werelderfgoedlijst samen met de andere belforten in België en Frankrijk.

Daarnaast is de Belgische beiaardcultuur in 2014 officieel erkend door UNESCO als immaterieel werelderfgoed. De beiaardkunst, het musiceren op torenklokken door middel van stokkenklavieren, is een muzikale traditie die haar wortels heeft in het Vlaanderen van de 16de eeuw. Beiaardiers passen hun kunst aan de hedendaagse tijd aan, wat zorgt voor een groeiende populariteit van het instrument. Maar de beiaardcultuur is meer dan enkel het musiceren. Het gaat ook om de tradities, gebruiken, praktijken, kennis en vaardigheden, verbonden met deze bijzondere instrumenten.

Dit feestjaar laten we niet zomaar aan ons voorbijgaan. Kom een kijkje nemen tijdens onze tentoonstelling en win een exclusief bezoek aan de Belforttoren.

Tentoonstelling

Het gelijkvloers van het stadhuis wordt omgetoverd tot een museale setting met een tentoonstelling over het belfort en de beiaardcultuur. Verder is er ook aandacht voor de restauratiewerken in de periode 1997-2001 en brengen we een virtueel bezoek aan de toren en de beiaard door middel van oud en nieuw filmmateriaal. De tentoonstelling is te bezichtigen van 1 mei tot 1 september.

Wedstrijd

Binnenkort kan je eveneens deelnemen aan een leuke wedstrijd om een exclusief bezoek aan de Belforttoren te winnen. Stem op jouw favoriete beiaardnummer, beantwoord de wedstrijd- en schiftingsvraag en maak kans op een bezoek aan de Belforttoren tijdens de Haspengouw Markt. De beiaardier neemt je mee hoog in de toren en speelt live je gekozen nummer!

Wat moet je doen?

Stem op jouw favoriete beiaardnummer. Je kan kiezen uit een lijst van verschillende nummers. Beantwoord de wedstrijdvraag en de schiftingsvraag en maak kans op een exclusief bezoek aan de belforttoren!
Als afsluiter zullen de populairste nummers gespeeld worden op zaterdag 31 augustus tijdens de Haspengouw Markt.

De wedstrijd zal doorgaan van 1 tot 9 augustus. Hou onze pagina in de gaten!

Lees het algemeen en bijzonder wedstrijdreglement hier.

Bekijk een 360° beeld van de belforttoren
beweeg met je muis over het beeld om te kijken

Geniet van een filmpje van beiaardiers Reynders (2021)

 

Copyright 2024 - Privacyverklaring