×

Sint-Jacobuskerk

Deze prachtige kerk is gelegen in de wijk Schurhoven, op een boogscheut van het Begijnhof. Schurhoven was een Middeleeuwse wooneenheid gelegen net buiten de stadswallen, aan de Nieuwpoort. De naam duidt op verschillende schuren en hoven die daar toen gebouwd werden op vruchtbare grond.

Sint-Truiden lag op de bedevaartweg van Keulen naar Brussel en zo verder naar Sint-Jacob in het Spaanse Compostella. De kerk werd toegewijd aan de apostel Jacobus, je kan zijn beeld terugvinden in de kerk; met pelgrimsstraf, hoed en typische schelp. De kerk werd al in 1215 vermeld. De huidige classicistische kerk, met merkwaardig torentje, dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Ze bevat verschillende mooie kunstschatten afkomstig van de Abdij van Nonnemielen, een Benedictinessenabdij in het gehucht Metsteren.

Oudste orgel van België

Opmerkelijk is ook het Ancion orgel van de wereldberoemde 17e eeuwse orgelmaker Christian Ancion dat je kan bewonderen in de kerk. Het orgel dateert van 1635 en is sinds kort weer bespeelbaar.

Het is niet het enige Ancion-orgel dat in Sint-Truiden staat. Ook in de Begijnhofkerk kan je een Ancion orgel vinden, dat dateert van 1654.
Het orgel in Schurhoven werd doorheen de eeuwen nog door andere bekende orgelbouwers onder handen genomen. Ook de bekende Truiense orgelbouwer, Arnold Clerinx, werkte in de 19de eeuw aan het instrument. Pas recent werd duidelijk welk van beide orgels de oudste was. De voorbije jaren werd het muziekinstrument van Schurhoven grondig onderzocht en gerestaureerd.

Copyright 2024 - Privacyverklaring