×

Aalst en Brustem

Voel de dorpsgeest

Aalst-bij-Sint-Truiden is een dorpje waar landbouw en fruitteelt de belangrijkste agrarische activiteiten vormen. Ten noordwesten van Aalst bevindt zich de voormalige Vliegbasis Brustem. Al sinds het begin van de 20ste eeuw was de luchthaven van Brustem één van de belangrijkste luchtvaartcentra in België en Europa. Ze speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog en was vanaf dat moment één van de opleidingscentra voor de Belgische militaire luchtvaart. In 1996 werd de site ontmanteld en werd de militaire activiteit elders gehuisvest. Vandaag is hiervan een gedeelte ingenomen door industrie, oa. De nieuwe campus DronePort, die geopend werd eind 2018, ontwikkelt een industriepark met een specifieke focus op de luchtvaart- en UAS-industrie.

Het vredige dorp Brustem is gelegen op de grens van Droog en Vochtig Haspengouw. Naast fruitteelt wordt er ook waterkers geteeld en wel bij de vele bronnen die het gebied rijk is. Een daarvan is de Clovisbron, gelegen aan de Burchtruïne.

De 12de-eeuwse burchttoren van Brustem werd gebouwd door de graaf van Loon als verdediging tegen Duras en Sint-Truiden.
Kindvriendelijke rustplaatsen en borden geven fietsers en wandelaars meer (in)zicht op de rijke geschiedenis van deze site.

TIPS

Copyright 2024 - Privacyverklaring