×

Aalst en Brustem

Voel de dorpsgeest

Aalst-bij-Sint-Truiden is een dorpje waar landbouw en fruitteelt de belangrijkste agrarische activiteiten vormen. Ten noordwesten van Aalst bevindt zich de voormalige Vliegbasis Brustem. Al sinds het begin van de 20ste eeuw was de luchthaven van Brustem één van de belangrijkste luchtvaartcentra in België en Europa. Ze speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog en was vanaf dat moment één van de opleidingscentra voor de Belgische militaire luchtvaart. In 1996 werd de site ontmanteld en werd de militaire activiteit elders gehuisvest. Vandaag is hiervan een gedeelte ingenomen door industrie, oa. De nieuwe campus DronePort, die geopend werd eind 2018, ontwikkelt een industriepark met een specifieke focus op de luchtvaart- en UAS-industrie.

Het vredige dorp Brustem is gelegen op de grens van Droog en Vochtig Haspengouw. Naast fruitteelt wordt er ook waterkers geteeld en wel bij de vele bronnen die het gebied rijk is. Een daarvan is de Clovisbron, gelegen aan de Burchtruïne.

De 12de-eeuwse burchttoren van Brustem werd gebouwd door de graaf van Loon als verdediging tegen Duras en Sint-Truiden.
Kindvriendelijke rustplaatsen en borden geven fietsers en wandelaars meer (in)zicht op de rijke geschiedenis van deze site.

TIPS

  • Aan de burchttoren vind je een open grasvlakte, de ideale stopplaats voor een picknick. Wie tot rust wil komen, kan hier zijn yogamat uitrollen en genieten van het groen.
  • Een leuke fietsstopplaats; Taverne Winston
  • Overnachten: Hotel Belrom
  • Wellness + B&B Rikkeshoeve Aalst
  • Trudo fietsqueeste: laat de verbeelding spreken tijdens een queeste voor ridders en prinsessen
  • Geniet van het unieke uitzicht op de landingsbaan vanuit Droneport Cuisine.

Niet te missen

Copyright 2023 - Privacy - Disclaimer