×

Kastelen

Château de la Motte

Omgracht complex in een park op de plek waar in de 14e eeuw een mottoren of burcht stond. Nu is het een 19e-eeuws eclectisch kasteel. De kasteelhoeve is neogotisch verbouwd en herbergt een restaurant met terras.

Mettekovenstraat 4, 3800 Sint-Truiden (Groot-Gelmen)
T 011 48 10 86
info@chateaudelamotte.com
http://www.chateaudelamotte.com


Kasteel van Hex

Kasteel Hex is één van de mooiste en best bewaarde landgoederen in België. Het is omringd door stijltuinen, een moestuin met originele groentekelder en een landschapspark van Louis Fuchs, bekend om de collectie oude en wilde rozen en eeuwenoude exoten.

Hekslaan 1, 3870 Heers (Heks)

http://www.hex.be

Open tuin- en plantendagen Hex :
vrijdag, zaterdag en zondag 2,3 en 4 juni 2023
Zaterdag en zondag 9 en 10 september 2023


Kasteel Nieuwenhoven

Het kasteel, gelegen aan de rand van het provinciaal domein Nieuwenhoven, staat reeds vanaf de 13e eeuw in de kronieken vermeld als zomerverblijf van de abdij van Sint-Truiden. In het kasteel is een fietscafé en bezoekers kunnen wandelen over het voelsprietenpad op het privédomein. Er zijn historische rondleidingen, opleidingen rond permacultuur en boeiende workshops of tentoonstellingen. Er is eveneens een fietscafé Bistro-Bar Nieuwenhoven waar je kan genieten van lokale streekbiertjes of een ambachtelijke Sint-Truidense koffie van GIMO Caffé.  Zie ook Kortenbos en Melveren voor activiteiten.

Engelbamp 55-57, 3800 Sint-Truiden (Kortenbos)
T 011 68 64 10
info@kasteelnieuwenhoven.be
http://www.kasteelnieuwenhoven.be


Kasteel van Duras

Dit mooie kasteel, in zuivere classicistische stijl ligt midden in een prachtig domein en is te bereiken via een platanendreef. Het kasteelpark is een onderdeel van een belangrijk domein van meer dan 100 ha met bossen, weilanden, akkers, hoogstamboomgaarden en ook een watermolen en een landbouwbedrijf.
Voor een bezoek: klik hier

Park 1, 3803 Sint-Truiden
M 0472 84 58 64

Kasteeldomein ’t Speelhof

Langs het begijnhof werd in de 16e eeuw het Speelhof ingericht als ’speelhuis‘ voor de abdij. Je kan er wandelen, er is een prachtige rozentuin en mooi onderhouden, ingerichte volkstuinen. Het fietsroutenetwerk passeert er en van op het terras van de ’Afspanning‘ hou je de kleintjes in de speeltuin in de gaten.

Speelhoflaan 5, 3800 Sint-Truiden
T 011 67 38 02
info@speelhof.be
http://www.speelhof.be


Kasteel van Ordingen

In de geschiedenisboeken kan je het kasteel van Ordingen terugvinden vanaf 1040. Doorheen de eeuwen is het kasteel verscheidene keren verwoest en heropgebouwd. De voormalige waterburcht werd in de tweede helft van de 19de eeuw omgevormd tot een kasteel in laat-classicistische stijl. Het majestueuze landgoed in het hart van de bloesemstreek is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd en in ere hersteld. Prachtige vertrekken en mooi bewaarde impressies met renaissance karakteristieken tonen je de schoonheid en de geschiedenis van dit juweeltje. Voor een bezoek, klik hier.

Ordingen-dorp 50, 3800 Sint-Truiden
T 011 58 68 18

Kasteelklooster Mariagaarde

Historisch kasteel en park in Hoepertingen. Verzorgd verblijf voor groepen en families. Kamers met toilet en douche, met eof zonder hotelservice. Uitstekend voor bezinning, vorming, koren en orkosten, fiets -en wandelgroepen. Creatieve zomercursussen voor volwassenen.

Kasteelstraat 10, 3840 Borgloon (Hoepertingen)
T 012 74 11 31

Burchtruïne van Brustem

Op 28 juli 1171 werd Brustem in de as gelegd en de grafelijke burcht werd door de Truienaren belegerd. De strijd eindigde voorlopig op 11 augustus 1171 met de dood van de Loonse graaf Lodewijk I. Na nog talrijke schermutselingen werd het graafschap Duras in 1190 bij het graafschap Loon ingelijfd, waardoor Brustem als grenspost sterk aan belang inboette. In het midden van de 19de eeuw stortte de burchttoren grotendeels in, nadat men op het gelijkvloers een opening had gekapt. Momenteel blijft er nog een halfronde toren van ca. 10 meter hoogte over.

De 12de eeuwse burchttoren van Brustem werd gebouwd door de graaf van Loon als verdediging tegen Duras en Sint-Truiden. De huidige ruïne en zijn mooie omgeving gaan gerenoveerd worden. Kindvriendelijke rustplaatsen en borden geven fietsers meer (in)zicht op de rijke geschiedenis van deze site.

Burggracht 1, 3800 Sint-Truiden (Brustem)
Copyright 2024 - Privacy - Disclaimer