×

Groot-Gelmen

Een duik in het verleden

Waan je heel even een reiziger uit een ver verleden. Een kasteel uit de 14de eeuw, de oudste herberg van Haspengouw en een kapel uit 1254 (hét hart van de fruitstreek) nemen je op sleeptouw en bieden een blik op de rijke geschiedenis van onze streek.

Kom je op jouw weg doorheen Sint-Truiden in Groot-Gelmen ‘De Zwaan’, de oudste herberg van Haspengouw tegen, moet je zeker even halt houden. In 1656 was ‘De Zwaan’ een afspanning. Reizigers die te voet of met de koets naar Tongeren, Luik of Sint-Truiden gingen, hielden er even halt om weer op adem te komen. Wie vandaag ‘De Zwaan’ binnenstapt, kan met een heel klein beetje verbeelding de sfeer van het gezellige dorpscafé van weleer opsnuiven.

Op de grens van Groot-Gelmen en Hoepertingen kom je de kapel van Helshoven tegen. Deze kapel, gelegen aan de oude Romeinse heirbaan, werd opgericht in 1254. Later werd er een kluis aan verbonden. De laatste kluizenaar overleed in 1908. De huidige kapel dateert uit 1659 en wordt beschouwd als het hart van de fruitstreek. Het is een plek met vele verhalen, getuige daarvan een Romeinse heirweg, een galg, een gasthuis met kapel, een kluis en een heuvel waarop een heks werd verbrand. Aan sommige verhalen worden voorbijrijdende fietsers nog steeds herinnerd.

Aan de picknickplaats ‘de Galg’ (fietsknooppunt 169) is sinds juni 2019 een uitkijkkunstwerk geplaatst in het kader van ‘Kijk op Sint-Truiden en Haspengouw’. Het kunstwerk is gemaakt van het hout van hoogstamkersenbomen die gekapt werden in functie van de bestrijding van het Little Cherry Virus. Kunstenaar Frits Jeuris wil met zijn kunstwerk een verhaal brengen van een veranderend ofwel ‘dynamisch’ landschap met uitzicht op de nieuwe boomgaarden, omgeving en toekomst.

Het kasteel Chateau de la Motte, eclectisch kasteel gebouwd in de 14de eeuw op een plek waar een mottetoren of burcht stond. Dé plek om rustig van een drankje te genieten.

TIPS

 

Kalender

Kermis Groot-Gelmen: 12 mei 2019
Wijnterras Jerom Winery: 18 en 19 mei 2019
Wijnterras Jerom Winery: 1, 2, 8 en 9 juni 2019
Opening uitkijktoren Helshoven ‘Kijk op Haspengouw’: juni 2019
Kermis Groot-Gelmen: 12 juli 2019
Mariaviering Kapel van Helshoven: 15 augustus 2019

Jerom Winery

Copyright 2020 - Privacy - Disclaimer