×

Begijnhof in de bloemetjes

vanaf 10 september

25 jaar Unesco werelderfgoed

In 1998 heeft UNESCO dertien Vlaamse begijnhoven erkend als werelderfgoed waaronder ook het Begijnhof van Sint-Truiden.

De begijnenbeweging gaat terug tot de 12de eeuw. Vandaag nemen begijnhoven steeds meer een hernieuwde rol op in onze samenleving. Als ‘stad in de stad’ bieden ze een plaats van zingeving en rust.

In het kader van deze verjaardag worden van zondag 10 september tot en met zondag 1 oktober 2023 diverse activiteiten georganiseerd op het Begijnhof. Het feestprogramma wordt gecommuniceerd onder de titel ‘Begijnhof in de bloemetjes’.

Programma

Begijnhof in de bloemetjes gaat van start met Open Monumentendag op zondag 10 september, een gezamenlijk programma van de provincie Limburg en de stad Sint-Truiden.

Feestelijke aftrap op zondag 10 september 2023

Iedereen is van harte welkom tijdens de doorlopende activiteiten van 10u tot 18u.

Bloemententoonstelling rond het thema ‘rust, stilte en zelfreflectie’

Van zondag 10 tot en met zondag 24 september wordt het interieur van de begijnhofkerk gedecoreerd met bloemstukken van de Truiense floristen Flora Duchateau, De Boogaerderie en Flo495. Deze bloemententoonstelling rond het thema ‘rust, stilte en zelfreflectie’ is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Begijnhofkerk.

Openluchttentoonstelling

Op de Begijnhofsite wordt een openluchttentoonstelling gecreëerd. Aan de hand van informatiepanelen kom je als bezoeker van zondag 10 september tot en met dinsdag 31 oktober meer te weten over de betekenis van de erkenning als UNESCO werelderfgoed.

Het buurtcomité Begijnhof zorgt voor versiering van de gevels van het Begijnhof in het teken van het jubileum.

Gratis orgelconcerten

Op zondag 10, 17, 24 september en 1 oktober telkens om 15u is er een gratis orgelconcert in combinatie met zang en/of ander instrument in de Begijnhofkerk.

Vrijdag 15 september: Begijnhofnocturne

De bloemententoonstelling in de Begijnhofkerk is die avond tot 22u te bewonderen. De bloemstukken in de kerk, de openluchttentoonstelling, de kerk zelf en de gevels van de Begijnhofsite worden feeëriek uitgelicht. Op het grasplein kunnen bezoekers genieten van een hapje en een drankje rond het kampvuur met muziek en vertellingen.

Gratis toegang

Vanaf 18u30 muziek van The Jameson Brothers rond het kampvuur afwisselend met vertellingen rond het kampvuur door Kathleen Smolders om 19u, 20u en 21u.

Het buurtcomité Begijnhof zorgt voor een hapje en drankje.

Zaterdag 16 september: Monumentenrun

De deelnemers aan de Monumentenrun lopen doorheen de Begijnhofkerk en kunnen op deze manier ook genieten van de bloemententoonstelling.

Zondag 24 september: Begijnhof in de kijker

Gratis rondleidingen door de stadgidsen om 14u en 16u. Vrije toegang

Op de Groenmarkt vindt die dag het jaarlijkse Oogstfeest plaats. Je kan inschrijven voor een rondrit met de PIPO trein, start aan het Stadhuis op de Grote Markt.
Het volledige programma van het Oogstfeest vind je hier.

Zaterdag 30 september: Internationaal kamermuziekfestival BEROERT

CC De Bogaard en B-Classic realiseren in 2023 samen de derde editie van een internationaal kamermuziekfestival in de stad Sint-Truiden, en dat onder de naam BEROERT. Naast concerten in de Academiezaal, zal BEROERT ook gebruik maken van ander bijzonder (concert)patrimonium in de stad, en zo de aanwezigheid in de stad verder vergroten.

De Begijnhofkerk met zijn fascinerende muurschilderingen vormt het decor voor werk van Arvo Pärt, Philip Glass en Pēteris Vasks. Minimale composities die je maximaal kan ervaren: je mag gaan liggen of in een zachte sofa zitten om deze hypnotiserende trip helemaal door te laten sijpelen.

Info & tickets: debogaard.be

Niet te missen

Begijnhofsite

Unesco-werelderfgoed

Copyright 2023 - Privacy - Disclaimer